Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

HydrOil olajfesték

HydrOil olajfesték

Vízoldható olajfesték, amely minden fontos tulajdonságát ötvözi az olajfestékeknek amit szeretünk és azokat is eddig csak vágytunk. Kiváló minőségű, hihetetlen lehetőséget kínáló innovatív festék, amely a klasszikus olajfestéket használók és merész kísérletezők figyelmét egyaránt felkelti egyedülálló tulajdonságaival.

Jellemzők:
- vízben oldódó
- konzisztencia és az olajfestékek jellemző tulajdonságai
- kompatibilitás más segédanyagokkal.

Vízoldhatóság
Jellemző tulajdonságuk, hogy ezek a festékek vízben oldódnak, ami segít elkerülni, hogy az olajfestészetben hagyományosan használt oldószerekkel (terpentin, terpentinolaj stb.) hígítani kelljen, amelyek gyakran allergiát vagy bőrirritációt okozhatnak. Ezen festékek használatakor elegendő a munkaeszközöket szappanos vízzel lemosni. A víz oldószerként való használata kiküszöböli a kellemetlen szagok problémáját is, ami nagyon jelentős, ha zárt és rosszul szellőző helyiségekben dolgozunk. Egy másik tagadhatatlan előnye az alacsony költség és az "oldószer" elérhetősége - csak nyissa meg a csapot.

Az olajfestékek konzisztenciája és jellemző tulajdonságai
Bár ezek a színek vízben oldódnak, mégis valódi "olajfestékek", azaz főként növényi olajokból állnak, amelyek meghatározzák fizikai és színtani tulajdonságaikat:
- sűrű és ragacsos textúra, amely tökéletesen mutatja az ecsetvonásokat vagy a festőkést.
- intenzív színek, majdnem mind fedő, fényálló.
- kiváló tapadás minden felületen, még a "zsíros" felületeken is.
- a színbevonat rugalmassága és visszafordíthatatlansága a teljes száradás után.
- nincs térfogati zsugorodás még vastag rétegek alkalmazása esetén sem.
Ezeknek a festékeknek a száradási folyamata a hagyományos olajfestékekhez hasonlóan a molekulaláncok bizonyos kötéseinek oxidációján keresztül történik. Ezek a lineáris láncok az elnyelt oxigén révén lassan összekapcsolódnak, és így háromdimenziós, tehát szilárd, nagy fényvisszaverő képességű szerkezetet alkotnak, így adva az olajfestékekre jellemző élénk és intenzív színmegjelenést. Fontos, hogy még ha a színek bizonyos idő után tapintásra "száraznak" tűnnek is, ami a festékvastagságtól és a felülettől függően 1-6 nap között változhat, a végleges lakkozással várni kell egy-két hónapot.

Kompatibilitás olajfestékekkel és olajfestékekhez való adalékanyagokkal
A Hydr-Oil tökéletesen keverhető minden olajfestékkel és az azokhoz szánt adalékanyagokkal (lenolaj, terpentin stb.) bármilyen arányban. Keveréskor azonban vegye figyelembe, hogy ha az arány meghaladja a 30%-ot, a vízoldhatóság elveszik.

Kompatibilitás akril festékekkel és speciális adalékanyagokkal

A hagyományos olajfestékektől eltérően ezek a festékek tetszőleges arányban keverhetők akrilfestékekkel, ami bizonyos alkalmazási előnyöket biztosít:
- lassítják az akril festékek száradási idejét, ezáltal javítják a tapadást, aminek köszönhetően a színek "zsírosabbak".
- jobb konzisztenciájuk és viszkozitásuk hatékonyabbá teszi a festékfeldolgozást.
- a végső réteg rugalmasabb és "teltebb" lesz. A színeket azonban célszerű némi vízzel hígítani, mielőtt összekeverjük őket az akril festékkel, hogy elkerüljük a túlzott viszkozitás kialakulását.

Kompatibilitás a temperával
Amikor az olajfestékekre jellemző tulajdonságú, de matt festékre van szükség sok művész nehezen talál könnyen beszerezhető, jó minőségű festéket. Az úgynevezett "zsíros temperákat" számos művész próbálta ki, több kevesebb sikerrel. A Hydr-Oil bármilyen arányban történő keverése temperával lehetőséget ad jó eredmény elérésére. Valójában a legnépszerűbb "sovány" temperák használatakor a rugalmasság és a tapadás az igényes felületeken jelentősen javul, miközben a festékbevonat fedőképessége és egyéb pozitív jellemzői szinte változatlanok maradnak.

ADALÉKANYAGOK

Mint említettük, a HYDR-OIL keverhető minden hagyományos olaj alapú közeggel, amely azonban nagy mennyiségben hozzáadva csökkenti vagy megszünteti a vízoldhatóságot. Emiatt speciális, vízben oldódó adalékokat fejlesztettek ki az ilyen hatások kiküszöbölésére.

Vízben oldódó lenolaj.

Ez egy módosított növényi olaj, amelyet hidegen sajtolt lenmagból nyernek. Festékekhez adva folyékonyabbá teszi azokat anélkül, hogy „hígítaná” és fényt adna.