Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Álomszép japán papírok

Álomszép japán papírok
A chiyogami a mintás origami papírok megnevezése. Ezek közül is kiemelkedik a Yuzen, ami a kimonók egyedileg megálmodott mintája volt eredetileg. Sokféleségével a mai napig időtlenül szép.

A japán origami művészet

Képzeljük el, hogy egyetlen papírdarabból szinte bármilyen dolgot csinálhatunk, ami eszünkbe jut.
Ez az origami szépsége és varázsa.
Az „Origami” szó felosztható „Oru”-ra, ami „hajtogatni”, és „Kami”-ra, ami egyszerűen „papírt” jelent. Akár hiszi, akár nem, ez a híres japán kultúra valójában Kínából származik. A hatodik században a buddhista szerzetesek papírt vittek át Japánba, így jött létre az ottani művészete.

Eredetileg csak olyan elit családi csoportok számára volt fenntartva, mint a szamurájok és a nemesség. Az egyszerű emberek akkoriban még papírt sem engedhettek meg maguknak. Kiváltság volt. "noshi"-t (kis szerencsepapír-bűbájt) készítettek ajándékba, hogy szerencsét hozzanak. A szamurájok noshit vittek magukkal, miközben csatába indulnak abban a reményben, hogy megvédik őket. Az Edo-korszakban (1603-1868) megkezdődött a papír tömeggyártása. Ennek eredményeként az origami már nem csak a kiváltságosok művészete lett. A Japánban készült valódi origami papírt még ma is kézzel készítik. Különböző méretben, színben és mintázatban kaphatók, általában egyik oldaluk színes, másik oldala fehér. Ennek a speciális papírfajtának a neve washi – 和紙. A megnevezésben találjuk meg, az áruk ezért magasabb.

Origami daru
Japánban minden gyerek megtanulja, hogyan kell hajtogatott papírdarut készíteni. Ez azért van így, mert a legenda szerint ha 1000 origami darut – úgynevezett Senbazurut – hajtogatunk, az nemcsak szerencsét ad, hanem az álmokat és vágyakat is valóra váltja. Ha Senbazurut adunk egy betegnek, az sokkal gyorsabb felépülést eredményez. 

Szamuráj sisakok
A szamuráj sisakok egy másik ikonikus origami alkotás. A szamurájok Japán ősi nemes harcosai, sisakjaik pedig páncéljuk összetéveszthetetlen részét képezik, amelyet a gyerekek szívesen újraalkotnak origami formájában. Különösen a fiúk napján – egy fesztiválon, amelyet május 5-én tartanak a fiúgyermekek születésének és egészséges növekedésének megünneplésére. Sokan újságból készítenek origami szamuráj sisakot, ami elég nagy ahhoz, hogy aznap viselje!