Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek
Pre-reduced Indigo 21g Jacquard
3.970 Ft
Menny.:db

Pre-reduced Indigo 21g Jacquard

3.970 Ft
Menny.:db
Gyártó: Jacquard Produts USA
Gyártó cikkszám: 08542
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2024. július 17.

Leírás

Pre-Reduced Indigo - 60%-ban előredukált ásványi indigó. 

Az indigófestés nagy szakértelmet és hosszas előkészületet igényel. Ezt váltja ki a kiváló minőségű előredukált Jacquard indigó. Itt a festéshez elegendő meleg vízben feloldani az indigót és mosószódát.
Kb.: 15 liter vízhez adjunk 20g Pre-Reduced Indigót és 100g mosószódát. (A gyártó a részletező leírásban mindig ad hozzá még 50g lúgkövet (NaOH), bár az elején azt mondja, hogy elegendő a mosószóda.) Ezzel a mennyiséggel 15 db pólót, vagy kb. 2 kg textilt festhetünk meg.
Alapanyaguk lehet: pamut, len, selyem, kender, gyapjú, toll vagy akár fa.
Jól lezárható henger alakú festőedényt használjunk, így eltéve az oldatot, hosszú ideig használhatjuk még. Az ideális tárolási hőmérséklet 20-29 °C. Folyamatosan használva, megkevergetve sokáig eláll.
A festéshez használt edényeket étkezéshez, főzéshez tilos használni! Kesztyűben dolgozzunk, a festékoldatba keverőfával nyúljunk. 

Részletes munkamenet:
Meleg vízben feloldjuk az indigót (és a lúgkövet). A szódát külön, forróvízben oldjuk fel és hozzáöntjük. Ezután keverőfával, egy irányban keverjük alaposan meg, majd a keverőfát az oldalához nyomva megállítjuk és lassan kihúzzuk. Ekkor keletkezik a jellemző buborékokból álló habvirág a tetején. Pihentessük egy órát, majd egy edénnyel (pl.műanyagpohár) emeljük le a felületéről a habvirágot és kezdhetjük a festést.
 
Az előnedvesített behajtogatott, csomózott stb. előkészített anyagot merítsük az indigófürdőbe. Minél kevesebb levegőt vigyünk be, ezért jól nyomjuk össze az anyagot. Lehetőleg a felületen dolgozzunk, az alján levő üledéket ne keverjük fel közben. Kiemeléskor vigyázzunk, ne csorogjon vissza a víz ami buborékokat vinne a festékfürdőbe.
A festés befejezése után az anyagunk zöldes-sárga színű, a levegő hatására lesz kék amikor a festék oxidálódik. 15-20 percet várjunk a szín kialakulására. Sötétebb színt több merítéssel érhetünk el.
Amikor befejeztük a festést visszatesszük a habvirágot, jól összekeverjük a körkörös mozdulatokkal, majd lezárjuk az edényt.
"Az elôhívásos vagy fejlesztett festési eljárások közül a legrégibb idôk óta alkalmazzák az ún. csávafestést. A csávafestés keresztülvitelénél úgy járnak el, hogy a vízben oldhatatlan festéket, megfelelô redukálási mûveletekkel, fenoljellegû alkáliákban színtelenül vagy legfeljebb gyengén színesen oldódó leukovegyületté változtatják. Ennek oldatába, a "csává"-ba mártják bele a megfestendô fonott vagy szövött anyagot s azután azt onnan kiemelve, levegôn szellôztetik. Ekkor az oxigén a roston levô leukovegyületet az eredeti, vízben oldhatatlan festékké oxidálja, mely - valószínûleg adszorpciós erôk következtében - igen finom eloszlásban tapad meg a gyapjú vagy gyapot anyagán. 
  Ôsidôk óta ismert csávafesték az indigó, melyet régen fôrészt a Keletindiában honos Isatis tinctoria [festõcsülleng] nevû növényben elôforduló glükozidából, az indikánból állítottak elô. Kész indigó nincsen a növényben. Maga a festék az említett glükozida egyik bomlástermékébôl, az indoxil-ból keletkezik oxidáció útján. Régen indigófestésre az Indigofera növények vizes kivonatát használták, melyet fakádakban gyüjtöttek össze. Ebben képzôdött ki, egy magától meginduló erjedési folyamat következtében a glükozidának az a hasadási terméke, mely azután levegôre hozva, indigóvá alakult át. A kierjesztett kivonatokat nevezték el akkor "csává"-nak s használják ezt a kifejezést ma is az indigófestéshez hasonló eljárásoknál. Annak idején tehát az indigófestés úgy történt, hogy a kelmét az indigót szolgáltató növény kierjesztett kivonatába mártották s azután levegôre hozták. Mennél többször ismételték ezt az eljárást, annál sötétebb szín fejlôdött ki a szöveten.

Késôbb rájöttek arra, hogy a növény kivonatából levegô hatására kiváló, vízben teljesen oldhatatlan indigót, redukciós eljárásokkal, egy sárgás vegyület alakjában ismét oldhatóvá és csávafestésre alkalmassá tudják tenni. Ezek után vett az Indigofera növények termesztése és az indigó kereskedelme igen nagy lendületet. Festésre nem kellett többé friss növényi kivonatot használni.

Az indigót rendkívül érdekes és értékes tulajdonságai miatt már rég óta tüzetes kémiai vizsgálatok körébe vonták azzal a célzattal, hogy szerkezetét megállapítsák s azután mesterséges elôállítását megvalósítsák. Hosszú évekre nyúló szorgalmas kísérletezések és több neves kutatónak elôtanulmányai után a hatvanas években [a múlt században] mindkét feladatot sikeresen oldotta meg a németek egyik legnagyobb vegyésze, Baeyer Adolf."

Hasonló termékek

Bíborfesték 28g Cochineal Jacquard

Gyártó cikkszám: JAC1697
4.310 Ft
Természetes festőanyag, felhasználásával minden állati és növényi eredetű szálat megszínezhetünk. Színtartománya a vöröstől a narancsig tart.

Airbrush művész akrilfesték Jacquard

Gyártó cikkszám: 001819
4.480 Ft
Az Airbrush sokoldalú, tartós akrilfesték, különleges felületekre, művészeti felhasználásra. 

Textilfesték Jacquard - IdyePoly

Gyártó cikkszám: 006435
3.360 Ft

Szintetikus poliészter és nylon szövet festésére alkalmas textilfesték. Ezenkívül festhetünk vele gombokat, parókákat, cipőtalpat, stb.

Textilfilc 12db Fabric Marker PP tokban Mungyo

Gyártó cikkszám: MU.FMF12A
3.340 Ft
Világos textilek dekorálására, vasalás nélkül is színtartó.

Textilfesték Jacquard - Procion MX

Gyártó cikkszám: JAC-PMX004
3.100 Ft
Hideg vízzel keverhető festék használható ruhafestésre, batikolásra, szitanyomásra, növényi eredetű szálakhoz, mint pl. pamut, len, szizál, rayon. Egyedülálló tulajdonsága az összes többi színezéktől megkülönbözteti és a textilfestés, batikolás vitathatatlan királyává teszi.

Textilfesték Jacquard - Acid Dyes

Gyártó cikkszám: 01893
3.100 Ft
Egyszerűen használható, nagyon intenzív színű és tartós festék. Fehérje alapú anyagok festésére: selyem, gyapjú, alpaka, kasmír és madártollak.

Selyemfesték 60ml Green Label - Jacquard

Gyártó cikkszám: JAC-GRLBL
3.000 Ft
Közvetlenül a palackból történő felhasználásra tervezték és ezt a kényelmet a kezdők és a profik egyaránt értékelik.

Textilfilc 10db Fabric Marker 560-10V MARVY

Gyártó cikkszám: M.560-10V
2.430 Ft
Világos textilek dekorálására, vasalás nélkül is színtartó.